terça-feira, 9 de dezembro de 2008

Filme certo na cidade errada

É bom o último filme de Woody Allen, Vicky Cristina Barcelona, mas não consegui gostar tanto quanto a maioria das pessoas. A verdade é que já cheguei ao cinema um pouco enfadado com muitas críticas positivas, da mídia e de amigos. E, de certa forma, já pressentia a sensação que iria ter. O filme seria muito bom justamente se a estória não se passasse em Barcelona. Parece-me que Woody Allen, a exemplo das personagens do filme, especialmente a Cristina (especialista em estudos catalães) não entendeu nada da Catalunha, sua história, sua cultura. Catalunha, cuja capital é Barcelona, é uma nação dentro do Estado espanhol. Não sei se todos vocês sabem, mas na Catalunha se fala - e é oficial, além do castelhano, ou espanhol - o catalão, língua com destacada importância na cultura local. Bem, na película não se ouve nenhuma palavra nesse idioma. Os ótimos Javier Bardem e Penélope Cruz não são catalães (antes falam muito melhor inglês que catalão). O personagem de Javier (Juan Antonio) parece representar um pintor catalão, mas em algum momento do filme se diz que nasceu em Oviedo (capital da Astúrias, outra Autonomia, não nação). Alguns poderiam dizer que estou me apegando demasiado a detalhes. E quem diz isso tem razão. São detalhes com demasiada importância para serem ignorados por um diretor de cinema com tamanha trajetória. Revela muito despreparo cultural. A trilha sonora, basicamente flamenca, tem apenas a natalina "El noi de la mare" como música catalã. Está claro que Woody Allen, com seu recente fetiche pela Europa, escolheu uma cidade cheia de encantos, como é Barcelona, dentro de um país também cheio de encantos, como Espanha. Mas o que ele não percebeu é que não combinam os encantos de um e de outro, porque Barcelona é Catalunha, e Catalonia is not Spain.

Se você assistiu esse filme e quer dividir comigo sua opinião, ou se você quer criticar a minha visão nesse artigo, deixe um comentário.



Aquest article va ser escrit originalment en Portuguès, per a lectors brasilers, però he volgut també donar-lo a conèixer als catalans d'arreu del món. M'agradaria sentir la vostra opinió sobre aquest film de Woody Allen.

Títol: Film cert, ciutat equivocada

Es bona l'última pel·lícula d'en Woody Allen, Vicky Cristina Barcelona, però no m'ha agradat tant com a la majoria de la gent. La veritat és que ja vaig arribar al cine una mica enfadat amb moltes crítiques positives, dels mitjans de comunicació i d'alguns amics. I, de certa manera, ja pressentia la sensació que tindria. La peli seria molt bona justament si l'història no es passés a Barcelona. Em sembla que Woody Allen, a exemple dels personatges del film, especialment la Cristina (especialitzada en estudis catalans) no va entendre gens Catalunya, la seva història i cultura. Catalunya, que té Barcelona com a capital, és una nació dins l'Estat espanyol. No sé si tothom ho sap, però a Catalunya es parla -i n'és oficial, a més del castellà, o espanyol - el català, llengua amb gran importància a la cultura local. Bé, a la peli no se sent ni tan sols una paraula en aquest idioma. Els òptims Javier Bardem i Penélope Cruz no són catalans (parlen millor anglès que català segurament). El personatge del Javier (Juan Antonio) sembla representar un pintor català, però en algun moment de la peli es diu que va néixer a Oviedo (capital d'Astúries, una altra Autonomia, no pas una nació). Algú de vosaltres podríeu dir que m'estic fixant massa als detalls. I tenen raó. Són detalls massa importants per que siguin ignorats per un director amb tant de reconeixent al món del cine. Revela una gran mancança cultural. La banda sonora, bàsicament flamenca, té només la nadalenca "El noi de la mare" com a música catalana. Està clar que Allen, amb el seu recent fetitxisme per Europa, va triar un ciutat plena d'encants, com Barcelona, en un país ple d'encants, com és Espanya. Però del que no es va adonar es que aquests encants no combinen bé, perquè Barcelona és Catalunya, i Catalonia is not Spain

Nenhum comentário:

Postar um comentário